Kültür Sanat
Simav'da Kültür ve Sanat
Simav Fuarı (Panayırı)
Simav Panayırı, her yıl ağustos ayının son haftası ile eylülün ilk haftası arasında kurulur. İlk panayır, 1932 yılında, o zamanki Belediye Başkanı Sabit Eren tarafından kurulmuştur ve gelenekselleştirmiştir.
Simav’ın kurtuluş günü olan 4 Eylül de panayır süresi içinde kutlanarak, gerek panayırın ve gerekse kurtuluş gününün daha renkli geçmesi sağlanır. Yörenin en büyük hayvan pazarı da bu panayırda kurulur. Her türlü hayvan sürüler halinde satılarak buradan civar illere sevk edilir. Bölgenin celepleri, hayvan cambazları bu panayıra gelerek Simav’ın ticari yaşamına canlılık verir.
Simav Panayırı, 1995 yılından sonra yöresel bir fuar niteliğine kavuşturuldu.
Simav Kent Müzesi
Simav ilçesinde 1926 yılından 2011 yılında meydana gelen Simav Depremine kadar Osmanbey İlk Mektebi olarak eğitim veren tarihi okul binası yeniden düzenlenerek “Simav Kent Müzesi” olarak hizmete açıldı.
Müzede Simav’ın değerlerini ortaya koymak, bunları görsel anlamda sunmak, toplumu bilgilendirmek ve kaybolan kültürel değerlerimize dikkat çekmek amacıyla tarih öncesi dönemden başlayarak Türkiye Cumhuriyeti dönemine kadar fotoğraf, bilgi, belge ve eserler sergilenmektedir.
Buradaki fotoğraflarla Simav’ın ilkleri, kentte basılan sikkeler, yapılan arkeolojik kazılar, anı fotoğrafları, Simav’ın geçmişinden günümüze etnografik eserleri ve belgeleri koruma altına alınmış, Simav’da kaybolmaya yüz tutmuş meslek grupları ve onların ürettikleri malzemeler bölümler halinde mankenlerle de canlandırılmış, kullandıkları alet edevatlar teşhir edilmiştir.
M.S. 2-3 Yüzyıla ait Roma Yerleşimi Mozaikli Ev
İlçemiz Karşıyaka Mahallesi Erenler Caddesinde BULUNAN İlk olarak Hacı Hamzalardan, Şerife Karayörük’e ait olan, daha sonra Galizler ailesi tarafından satın alınan ve en son Karaz ailesinin mülkiyetine geçen evin tabanındaki mozaiklerde, 90’lı yıllarda da yer yer tahribat olsa da mozaikler daha sağlam durumda iken, Karaz Ailesine ait kargir ahşap evde, 2005 yılında çıkan yangın neticesinde, evin çatı ve duvarlarının yanarak tamamen mozaik taban üzerine çökmesi ile alan terk edilmiştir Söz konusu alanın terkedilmesinden sonra günümüze kadar defineciler tarafından yağmalanmasıyla, daha fazla tahrip olmuş ve mozaiklerin bulunduğu alan çöken evin hafriyatı ve yıllar içinde atılan pisliklerle bir enkaza dönüşmüştür.
Söz konusu arazi Belediyemiz Encümeninin 18.01.2016 tarih ve 17 sayılı kararı gereğince kamulaştırılmış olup; 20 Temmuz 2016 tarihi itibariye Kütahya müze müdürlüğünce 3 ay süreli kazı çalışmaları yapılmıştır. Yaklaşık bin 500 yıl öncesine aitm.s 5-6 yy. ait bir kilisenin taban mozaikleri ortaya çıkarılmıştır. Büyük bölümü tahrip olmuş olan kilise kalıntıları, daha önce karaz ailesinin yaşamlarını sürdürdüğü ahşap bir evin altında bulunan mozaikler Simav Belediyesi ve Kütahya Müze Müdürlüğünce yapılan kazı çalışmalarında ortaya çıkarıldı.
Oluşabilecek kötü hava şartlarından dolayı mozaiklerin zarar görmemesi için kazı yapılan alanın ve mozaiklerin üzerinin çelik konstrüksiyonlarla üzerleri kapatılarak röleve-restorasyon-restitüsyon-statik projelerinin hazırlanıp koruma projesi kapsamında söz konusu arazi Açık Hava Müzesine dönüştürülecektir. söz konusu arazide hala kazı çalışmları 2018 yılında da yimne Kütahya müze müdürlüğü ve belediyemiz işş birliği ve belediyemizden 10 iş kur personeli ve bir arkeologla beraber devam etmekte olup arkeo park açık hava müzesi projesi için çalışmalar başlamıştır.
Eski Karakol Binası
İzmir caddesinin başlarında eski Jandarma karakol binasıdır. Jandarma yeni binasına taşınınca, burası polis karakolu haline getirildi. Bu bina sırası ile İttihat ve Terakki Partisi, Türk Ocağı, Halkevi, Halk Partisi, İlçe Jandarma ve nihayet Polis karakolu olarak kullanılmıştır. Günümüzde millet kıraathanesi olarak düzenleme çalışmaları devam etmektedir.
Hisar Kalesi
Simav Hisar Kalesi günümüzde restoresi tamamlanmış olup, restoran ve açık hava kafesi olarak hizmet vermektedir.
Veral Konağı
İlçemiz Cuma Mahallesi, Abbas Paşa Caddesi'nde yer almaktadır. Üç katlıdır. Bağdadi tarzda, bahçeli, iç sofalı ev olarak inşa edilmiştir. Erken Cumhuriyet dönemine tarihlenmektedir. Simav kaymakamlığı özel idarece restore edilip şuan boş durumdadır ve herhangi bir çalışma yapılmamaktadır.
Babuk Bey Hamamı
İlçemizde Yukarı Hamam diye anılan Babuk Bey Hamamı 15. YY il çeyreğinde Germiyanoğlu Beyliği Komutanlarından Babuk Bey tarafından yaptırılmıştır. Hamamın tescilli bir kültür varlığı olup , onarılmıştır.Babuk bey Ulucami, hamam ve handan oluşan üçlü bir kompleks kurmuş olup vakfedilmiştir.Hamam Belediyemiz mülkiyetinde olup restorasyonu yapılmıştır.